Kreikkalainen pitkäikäisyyden salaisuus: ainoa tuote, joka voi auttaa sinua elämään 100-vuotiaaksi asti

 

”Sinisten vyöhykkeiden” asukkaiden perinteiseen ruokavalioon – eli maailman alueisiin, joissa ihmiset elävät yleensä pidempään – kuuluu monenlaisia ruokia pavuista vihanneksiin. CNBC jaettu uutisen, jonka mukaan Kreikan sinisellä vyöhykkeellä Ikariassa mies, joka pitää kokkikoulua kyläkodissaan, on löytänyt yhden tuotteen, joka on perinteisten ainesosien listan kärjessä: hunaja.

”Paikallisten mehiläishoitajien saarella ja koko Kreikassa tuottama hunaja liittyy rakkaimpiin muistoihini Ikariassa asumisesta. Rakastan sen hienovaraista ja herkkää tuoksua tuulen mukana, varsinkin kun sää on lämmin ja mehiläiset ovat vilkkaasti liikkeellä luonnonkukkien, timjamin ja mäntyjen keskellä”, muistelee eräs Ikarian entinen asukas, joka käy vierailulla.

Hänen mukaansa hunajalla on antibakteerisia ominaisuuksia, se sisältää runsaasti antioksidantteja ja auttaa elimistöä säätelemään sokeritasoja. Ikariassa sitä pidetään yhtenä pitkän iän salaisista ainesosista, ja monet ikarialaiset aloittavat päivänsä lusikallisella hunajaa.

Sitä käytetään kansanlääkkeenä yskään ja kurkkukipuun. Eräs yli 90-vuotias ikarilainen sanoi, että hunajan, salvian tai vuoristoteen, inkiväärin ja valkosipulin yhdistelmä oli hänen sukupolvensa ”penisilliini”. Vanhemmat saarelaiset jopa vitsailevat, että se on luonnon Viagra.

”Tulen luultavasti aina suosimaan tuoretta paikallista Ikarin hunajaa, raakaa ja puhdasta, minkä tahansa muunlaisen sijaan. Kun olen Yhdysvalloissa, ostan kreikkalaista hunajaa joko paikallisista kreikkalaisista ja Lähi-idän ruokakaupoista tai verkosta. Olen jopa alkanut myydä ikarilaista hunajaa omilla verkkosivuillani”, kertoo entinen saarelainen.

Hän kertoi useita tapoja sisällyttää hunajaa ruokavalioonsa:

  • Ripottele hunajaa jogurtin tai kaurapuurojen päälle;
  • teen ja muiden juomien makeuttamiseen;
  • lisätä alkupalojen arvoa;
  • käytä hunajaa kotitekoisten kastikkeiden ja vinaigrettejen valmistukseen;
  • Yhdistä hunaja juustojen kanssa;
  • lisää hunajaa marinadeihin ja paistiin;
  • lisää hunajaa pataruokiin, muhennoksiin ja keittoihin;
  • lisää hunajaa jälkiruokiin.

”Jos rakastat kaurapuuroa, lisää siihen hunajaa, ripaus kanelia ja kourallinen pähkinöitä, niin saat aikaan herkullisen alun päivälle, joka saa sinut tuntemaan olosi kylläiseksi tuntikausiksi”, mies kertoi menetelmästään.

Valitsemalla hunajaa voit nauttia makeudesta kuluttamatta prosessoitua sokeria ja keinotekoisia makeutusaineita. Vaikka hunaja sisältää yksinkertaisia sokereita – ja maltillisuus on edelleen avainasemassa – siinä on vitamiineja ja kivennäisaineita, ja sen avulla elimistö pystyy paremmin säätelemään verensokeria.

Entinen saarelainen lisää sitä yrtti-, vihreään ja mustaan teehen ja käyttää sitä usein smoothieissa kreikkalaisen jogurtin kanssa. Joskus hän sekoittaa lusikallisen kreikkalaista hunajaa pieneen määrään kuohuvaa vettä ja lisää minttua tai sitrushedelmäviipaleita kotitekoisen limonadin valmistukseen.

Hän lisää hunajaa myös mielellään tahiniin ja pähkinävoin joukkoon banaanien tai omenoiden kanssa tai levittää sitä täysjyväpaahtoleivän tai krutonkien päälle. Mies ei juuri koskaan osta salaattikastikkeita, vaan tekee ne itse.

Hunaja tasapainottaa balsamietikan happamuutta ja pehmentää sitruunamehun hapokkuutta. Voit lisätä fetajuustoa, joka täydentää hienosti hunajaa, ja tehdä kastikkeesta kermaisemman, hän sanoo.

Mies sanoo suosivansa perus hunajavinaigrettea (etikasta ja kasviöljystä valmistettu salaatinkastike. – Toim.), jossa on oliiviöljyä, Dijon-sinappia ja sitruuna- tai appelsiinimehua. Hän tykkää lisätä hunajakastikkeita vihreisiin salaatteihin, kuten lehtikaalisalaattiin lime-hunajavinaigrette-kastikkeella, tai valkoisiin papusalaatteihin.

Yksi kreikkalaisten ravintoloiden valloittama ruokalaji on hunajakuorrutettu paistettu tai pannulla paistettu fetajuusto. Tästä ruokalajista on tullut moderni klassikko, joka on lainattu monista pitkäaikaisista alueellisista perinteistä, joissa yhdistyvät hapokas tai pähkinäinen kreikkalainen juusto ja luonnollinen makeus.

Esimerkiksi Kreetalla yksi suosituimmista tavoista tarjoilla paikallista graviera-juustoa on lisätä pieni määrä hunajaa koristeeksi ja käyttää tikkuihin tai viipaleisiin leikattua juustoa ”ruokailuvälineenä” dippausta varten.

Mies käyttää hunajaa proteiinipitoisten ruokien, kuten kanan, marinadeissa ja kuorrutteena erilaisiin leivottuihin ruokiin aprikooseista katkarapuihin. Yksi hänen suosikkikäyttökohteistaan on kreikkalaisten uuniperunoiden versio, jota hän valmistaa käydessään kursseilla Ikariassa.

”Sekoitan hunajaa marinadiin, joka sisältää appelsiini- ja sitruunamehua, oliiviöljyä, valkosipulia ja paljon yrttejä, ja kaadan sen perunoiden päälle ennen paistamista”, mies kertoi.

Hän ehdottaa myös hunajan lisäämistä muihin suolaisiin ruokiin, kuten makeahappoisiin linsseihin tai hunajalla ja tillillä paistettuun papupataan – erityisesti silloin, kun se tehdään tomaatti- ja yrttipohjaisten kastikkeiden kanssa. Hunajaa käytetään sakeuttamaan ja tasapainottamaan runsaita lihapatoja pienellä piilotetulla makeudella. Miehen mukaan hunaja sopii mainiosti keittoihin – se sopii esimerkiksi kaikkiin ”oransseihin” vihanneskeittoihin, kuten porkkanakeittoon.

Olet ehkä nähnyt kreikkalaisten ravintoloiden ruokalistoilla loukoumadeja (lehtitaikinaleivoksia) tai baklavaa. Ne ovat melomenes, suosittu makeisryhmä, joka on saanut nimensä kreikankielisen hunajaa tarkoittavan sanan meli mukaan. Kotona voit käyttää hunajaa yksinkertaisena valmiina ”kastikkeena” jälkiruokiin, joka ei vaadi kypsennystä, pelkistämistä tai mitään valmistelua.

”Kaada sitä vaniljajäätelöpallon tai appelsiinisorbetin päälle tai ripottele sitä reilusti juustokakun päälle. Tämä yhdistelmä juontaa juurensa antiikin kreikkalaisilta, mutta se ei ole menettänyt merkitystään”, mies sanoo.

Entinen lääkealan toimitusjohtaja I. Roy Cohen on nyt 101-vuotias. Hän on virkeä, terve ja hoitaa omaa talouttaan. Aiemmin Cohen kertoi oppineensa vuosikymmenten aikana useita pitkäikäisyyden oppeja ja kertoi niistä. Hänen mukaansa pitäisi olla kunnianhimoinen, työstää ihmissuhteita, kävellä raittiissa ilmassa ja noudattaa Välimeren ruokavaliota.