Tiesitkö, että mustikat eivät oikeastaan ole sinisiä? Miksi ne näyttävät meille sellaisilta?

Kaikki ei ole sitä, miltä se ensin näyttää. Ja ”siniset” mustikat ovat siitä todiste.

Kokeile sitä! Yksinkertainen tapa lajitella makeat mustikat happamista. Tarvitset vain kulhollisen vettä:

Väri on tärkeä ominaisuus eri asioissa, myös hedelmissä ja vihanneksissa. Joillakin lajeilla on vain yksi tyypillinen väri – esimerkiksi me kaikki tiedämme, että porkkanat ovat oransseja ja herneet vihreitä. Ja uskoimme myös monta vuotta, että ne ovat sinisiä. Englanniksi niitä kutsutaan jopa ”blueberries” eli sinisiksi marjoiksi.

Nyt kuitenkin tiedetään, että mustikoilla ei oikeastaan ole paljon tekemistä sinisen värin kanssa ja että kaikki johtuu aivojemme tai silmiemme harhasta.

Mustikat eivät ole sinisiä

Kun mustikat soseutetaan tai sekoitetaan, sinistä väriä ei näy. Näemme vain tummanpunaista.

Tutkijoita on siksi pitkään askarruttanut kysymys siitä, miten on mahdollista, että tämä hedelmä näyttää ulkopuolelta siniseltä, vaikka se on sisältä tummanpunainen. Tiedettiin, että mustikoiden sinisen värin takana ovat antosyaanipigmentit, mutta nämä pigmentit eivät ole sinisiä vaan tummanpunaisia.

Bristolin yliopiston tutkijat ovat hiljattain onnistuneet selvittämään tämän mysteerin.

Nyt tiedetään, että aivomme tulkitsevat mustikan värin siniseksi. Mutta myös muut tekijät voivat olla syyllisiä.

Kokeile herkullisia piirakoita ja kakkuja, jotka on täytetty tuoreilla mustikoilla. Nämä ovat parhaita ja maukkaimpia mustikkaherkkuja.

Mustikkavahakääre

Bristolin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet tätä mustikoita ympäröivää värikästä mysteeriä ja ovat havainneet, että jokaisen marjan kuoressa oleva vahapinnoite huijaa aivojamme. Näitä kutsutaan epidermisvahoiksi, ja niiden tehtävänä on suojata marjoja vedeltä tai erilaisilta epäpuhtauksilta.

Tutkimus paljasti, että mustikoita ympäröivä vahakerros koostuu pienistä rakenteista, jotka toimivat sirottelemalla sinistä ja ultraviolettivaloa (UV-valoa) ja absorboimalla muita valon värejä. Tämä ilmiö saa marjat näyttämään ihmisestä sinisiltä, vaikka itse vahakuoressa ei ole sinisiä pigmenttejä. Kyseessä on siis tavallaan vain mielenkiintoinen luonnon illuusio.

Olet ehkä huomannut, että jotkut mustikat ovat ”sinisempiä” kuin toiset – paljon riippuu hedelmän ympärillä olevan vahakerroksen paksuudesta.

Tämä on erittäin mielenkiintoinen havainto, jolla voi olla suuri vaikutus uusien värien ja pigmenttien kehittämiseen.

Mitkä elintarvikkeet eivät saisi puuttua kesäisestä ruokavaliostamme, voit lukea alta:

Mustikat täynnä terveyttä

Vaikka olemme juuri paljastaneet tämän suuren ”valheen”, jolla mustikat ovat huijanneet meitä vuosikausia, tosiasia on, että ne ovat erittäin terveellisiä ja herkullisia hedelmiä.

Muistellaanpa lyhyesti joitakin niiden myönteisiä terveysvaikutuksia:

– ne ovat antioksidanttien lähde, jotka auttavat suojaamaan soluja vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

– tukevat muistia ja keskittymiskykyä

– ne ovat hyödyllisiä näkökyvylle niiden sisältämien aineiden, kuten luteiinin ja zeaksantiinin, ansiosta.

– hyödyttää sydämen ja verisuonten terveyttä

– tukevat ruoansulatusta kuitupitoisuutensa ansiosta.

– C-vitamiinipitoisuus tukee vastustuskykyä, ja yhdessä korkean rautapitoisuuden kanssa ne soveltuvat myös anemian ehkäisyyn tai hoitoon.

Ne maistuvat hyvältä sellaisenaan tai lisää niitä muroihin, smoothie-juomiin tai puuroon. Ihannetapauksessa ne tulisi syödä tuoreina, jolloin ne ovat arvokkaimmillaan. Kypsennys tai paistaminen saa osan hyödyllisistä aineista katoamaan.

Jos pidät mustikoista, kannattaa kokeilla seuraavia keksejä: