Ruokavalio ikuiseen nuoruuteen: 12 ruokaa, jotka sisältävät runsaasti kollageenia

Kehomme pystyy itse tuottamaan kollageenia, joka on välttämätöntä paitsi ihon ja kynsien kauneuden myös nivelkipujen ja sydämen terveyden välttämiseksi. Iän tai lisääntyneen ultraviolettivalolle altistumisen myötä kollageenin tuotanto kuitenkin väistämättä hidastuu. Ei ole hyväksyttävää sallia proteiinien puutetta kehossa, jotka toimivat eräänlaisena rakennusmateriaalina kehon eri osille, mukaan lukien jänteet, luut ja lihakset, joten ennemmin tai myöhemmin sinun on korostettava elintarvikkeita, joissa on runsaasti kollageenia.

Tässä on 12 ruokaa, joita kannattaa ottaa, jos haluat antaa kehollesi annoksen kollageenia.

Luuliemi

Kun nauta- tai kananluita keitetään kuuden tunnin ajan, luiden kollageeni hajoaa gelatiiniksi, joka imeytyy helpommin elimistöön. Luuliemi sisältää myös runsaasti aminohappoja ja kivennäisaineita, mikä tekee siitä parhaan ravintoaineiden lähteen kollageenia lisäävään ruokavalioon.

Kala

Merikollageeni, jota on pääasiassa kalojen ihossa ja suomuissa, imeytyy elimistöön tehokkaammin kuin muista tuotteista saatu kollageeni. Lisäksi tämä kollageeni on tyypin I kollageenia ja edistää ihon, luiden ja jänteiden terveyttä ja kimmoisuutta. Kun seuraavan kerran tilaat sushia, valitse tuoretta lohta, jos haluat saada tehokkaan annoksen kollageenia.

Kana

Toisin kuin kala, kana ja erityisesti sen rusto sisältävät runsaasti tyypin II kollageenia, joka on vastuussa nivelten terveydestä ja voi jopa lievittää niveltulehduksen oireita. Kun ostat kanaa, valitse broilerin siivet tai jokin muu kanan osa, joka myydään ennen kaikkea nahan kanssa.

Naudanliha

Hyviä uutisia pihvien ystäville. Naudanlihasta saatava kollageeni, jota kutsutaan naudan kollageeniksi, koostuu pääasiassa tyypin I ja III kollageenista: nämä ovat elintärkeitä ihon, kuitunivelen, sidekudoksen ja hampaiden terveydelle. Ja vaikka samat pihvit sisältävätkin vähemmän kollageenia kuin kylkiluut, ei ole silti kovin vaikeaa löytää niistä kehon hyötyjä.

Kananmunan valkuainen

Kun elimistö ei enää pysty huolehtimaan kollageenin tuotannosta yksin, voit lisätä munanvalkuaista aamiaisen tai päivällisen lisänä. Se sisältää proliinia, aminohappoa, joka auttaa kollageenisynteesissä. Voit jättää munankeltuaisen pois, jos pidät mausta tai haluat lisätä hieman enemmän ravintoaineita, mutta ne eivät sinänsä sisällä kollageenia. Laadukas proteiinilähde, kuten kananmuna, kannattaa valmistaa useissa eri variaatioissa, jotta et kahden päivän jälkeen kyllästy niiden läsnäoloon ruokavaliossasi: munakkaana, kovaksi keitettynä tai keitettynä.

Sitrushedelmät

Kuten munankeltuaiset, sitrushedelmät eivät sisällä puhdasta kollageenia. Mutta appelsiinit ja greippi, kuten niitä kutsutaan, sisältävät riittävästi C-vitamiinia, ja tämä puolestaan vaikuttaa suoraan prokollageenin, tyypin I kollageenin esiasteen, synteesiin.

Marjat

Jälleen kaikki C-vitamiinin laakerit, joita useimmat marjat ovat tunnetusti runsaasti. Lisäksi tämä vitamiini ei ole vain mukana prokollageenin tuotannossa, vaan auttaa myös sen tehokkaassa käytössä.

Valkosipuli

Valkosipuli sisältää runsaasti rikkiä, jolla on tärkeä rooli kollageenin synteesissä ja joka estää sen hajoamista elimistössä. Tauriini ja lipidihappo, joita myös valkosipulista löytyy, osallistuvat aktiivisesti vaurioituneiden kollageenikuitujen korjaamiseen. Tällaisen tuotteen tuominen ruokavalioon ei ole lainkaan vaikeaa, kun otetaan huomioon, kuinka usein valkosipuli mainitaan resepteissä lisämakujen lähteenä.

Maitotuotteet

Juusto, maito ja jogurtti eivät sinänsä sisällä puhdasta kollageenia, mutta nämä maitotuotteet erottuvat yleisestä luettelosta siinä, että ne sisältävät proliinia ja glysiiniä, kahta välttämätöntä aminohappoa, jotka ovat kollageenimolekyylien keskeisiä osia. Lisäksi kalsium ja D-vitamiini, joita on monissa maitotuotteissa, tukevat yhdessä luiden yleistä terveyttä ja kasvua.

Sianlihan keksejä

Porsaankyljyksiä muistetaan harvoin tehokkaana ravinnon kollageenin lähteenä, mutta hyvästä syystä. Syömällä särkiä kollageeni hajoaa elimistössä aminohapoiksi, joita voidaan sitten käyttää oman kollageenin uudelleenrakentamiseen. Älä unohda, että porsaankyljykset sisältävät melko paljon proteiinia ja glysiiniä, jonka ihmeellisistä ominaisuuksista olemme tänään jo puhuneet.

Cashewpähkinät

Cashew-pähkinät ovat todellinen hunajan varasto, joka on tärkeä tekijä kollageenin ja elastiinin tuotannossa. Cashewpähkinöitä pidetään myös hyvänä sinkin lähteenä, joka on toinen hivenaine, joka on olennainen elimistön kyvylle korjata itseään ja syntetisoida kollageenia.

Osterit

Vaikka osterit mainitaan harvoin kollageenista käytävissä keskusteluissa, ne voivat tarjota pieninä määrinä enemmän kollageenia kuin tämän tärkeän proteiinin suositeltu päivittäinen saanti.