Mitkä elintarvikkeet sisältävät eniten E-vitamiinia?

Sinun ei varmaankaan tarvitse kenenkään vakuuttaa sinulle, miten hyviä vitamiinit ovat terveydellesi. Olemme myös varmoja, että yrität saada kehosi tarvitsemia vitamiineja. Tiedätkö kuitenkin, mitä niiden luonnolliset lähteet ovat, vai onko sinusta helpompaa ja kätevämpää ottaa lisäravinteita ja vitamiineja tabletteina tai liukoisessa muodossa?

On kesä ja vitamiineja on joka tiskillä ympärillämme, tuoreiden hedelmien ja vihannesten runsaus antaa meille mahdollisuuden luopua tuubissa tai tölkissä olevasta terveydestä ja luottaa täydelliseen ravintoon terveyden parantamisen keinona.

Voimme saavuttaa tämän, jos tiedämme, mitkä elintarvikkeet ovat runsaita tarvitsemiemme vitamiinien lähteitä, millä vitamiinilla on mikä rooli elimistössä ja mitkä ovat säännöt kyseisen vitamiinin ottamiselle – jotkut vitamiinit esimerkiksi tarvitsevat vain vähän rasvaa imeytyäkseen. Käymme läpi 10 E-vitamiinirikkainta ruoka-ainetta ja muistutamme, mitä tästä vitamiinista on tärkeää tietää, jotta saat siitä kaiken irti.

Miksi E-vitamiini on tärkeä terveydelle?

Jotta sinulla olisi kannustin monipuolistaa ruokalistasi runsaasti E-vitamiinia sisältävillä elintarvikkeilla, on tärkeää tietää, miten tämä vitamiini edistää terveytesi parantamista. Yksi tärkeimmistä tehtävistä E-vitamiinilla on olla voimakas antioksidantti, joka suojaa soluja vapailta radikaaleilta ja niiden vahingollisilta vaikutuksilta. Muita E-vitamiinin etuja ovat:

  • Vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin kontrolloimalla huonon kolesterolin ja korkean verenpaineen tasoja, jotka ovat terveyteen haitallisesti vaikuttavia tekijöitä ja lisäävät sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä. Vuonna 2019 tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että E-vitamiinilisät alentavat systolista verenpainetta.
  • E-vitamiinilla on suotuisia vaikutuksia alkoholittomassa rasvamaksasairaudessa. Vuonna 2021 tehdyt tutkimukset osoittavat, että E-vitamiinilisä vähentää maksaentsyymien ALT- ja AST-tasoja, joiden kohonneet tasot ovat maksalle epäedullisia ja viittaavat maksavaivoihin, alentaa veren rasva-arvoja ja parantaa maksan terveyttä.
  • Vitamiini huolehtii ihon terveydestä ja on erittäin hyödyllinen ekseemasta ja muista ihon puutteista kärsiville.
  • E-vitamiinilisää suositellaan erityisesti vanhuksille, sillä se vähentää dementian ja Alzheimerin taudin riskiä.
  • E-vitamiinilisää suositellaan myös astmasta ja muista keuhkosairauksista kärsiville.

Tärkeitä sääntöjä E-vitamiinin saannille

– Älä ota E-vitamiinia neuvottelematta lääkärin kanssa, jos käytät krooniseen sairauteen tarkoitettuja lääkkeitä, kuten antikoagulantteja ja antiaggreganttilääkkeitä, niasiinia jne., sekä kemoterapian ja sädehoidon aikana. E-vitamiinin ottaminen samanaikaisesti joidenkin lääkkeiden kanssa ei ainoastaan johda siihen, että sen ottamisesta olisi hyötyä, vaan sillä on havaittu myös kielteisiä yhteisvaikutuksia.

– E-vitamiini on rasvaliukoinen. Se tarvitsee pienen määrän rasvaa imeytyäkseen. Tiputtele oliiviöljyä porkkanasalaattiin, se on tärkeää.

– Suosi saantia luonnollisista lähteistä – ruoan kautta ja nauti E-vitamiinipitoista ruokaa aina kun mahdollista. Tämän säännön noudattamiseksi sinun on tiedettävä, mitkä elintarvikkeet sisältävät eniten E-vitamiinia.

E-vitamiinirikkaimmat elintarvikkeet – mitä ne ovat?

Jotta saisit suositellut päivittäiset annokset E-vitamiinia ilman lisäravinteita, vaan ainoastaan muuttamalla ruokavaliota ja lisäämällä E-vitamiinipitoisia tuotteita päivittäiseen ruokalistaan, sinun on luonnollisesti tiedettävä, mitkä elintarvikkeet ovat rikkaimpia E-vitamiinin suhteen. Tässä suhteessa eturintamassa on epäilemättä vehnänalkioöljy. Vain 1 ruokalusikallinen antaa 100 %, se ja vieläpä vaaditun päivittäisen annoksen päälle. Seuraavana listalla ovat:

  • Auringonkukka ja mantelit – vain 50 grammaa näitä maukkaita siemeniä antaa kaiken tarvitsemasi vitamiinin, auringonkukan sisältäessä idean verran enemmän E-vitamiinia kuin mantelit,
  • pinaatti – saadaksesi oikean määrän E-vitamiinia pinaatin syömisestä sinun pitäisi syödä noin kilo, mikä ei vaikuta todennäköiseltä, mutta jos maustat sen vehnänalkioöljyllä, annos riittää,
  • parsakaalia, joka on ajatuksena pinaattia köyhempi E-vitamiinin suhteen,
  • .kiivi – pala mehukasta aromaattista hedelmää kattaa 7 % päivittäisestä vitamiinin tarpeesta.

E-vitamiinin saamisen etuna ruoan kautta ei ole ainoastaan lisäravinteiden ostamiselta säästyvä raha, vaan myös se, että sinun ei tarvitse miettiä, käytätkö lääkkeitä ja mitä mahdollisia haittavaikutuksia niillä voi olla.

Tämä artikkeli on ainoastaan informatiivinen, se ei korvaa lääketieteellistä neuvontaa.