10 yleistä ruokaa, jotka voivat aiheuttaa päänsärkyä

Päänsäryn syitä on yli 100: unenpuute, stressi, ylirasitus, korkea verenpaine, infektiot, vammat ja monet muut.

Mutta on toinenkin laukaiseva tekijä, johon harva kiinnittää huomiota: syöminen voi aiheuttaa päänsärkyä.

Alkoholi

Päänsärky on yksi krapulan merkeistä, joka ilmenee vahvan alkoholin nauttimisen jälkeen. Näin etyylialkoholi – etanoli – vaikuttaa elimistöön. Sen vaikutuksesta verisuonet menettävät sävyään ja laajenevat. Päänsärkyä ei voi aiheuttaa vain vahva alkoholi. Joskus siihen riittää jo yksi lasillinen punaviiniä.

Tee ja kahvi

Jotkut ihmiset saavat päänsärkyä ylimääräisestä kupillisesta espressoa tai jopa kupillisesta mustaa teetä. Nämä juomat sisältävät kofeiinia. Tämä on luonnollinen alkaloidi, jolla on verisuonia supistava vaikutus. Veressä ollessaan se stimuloi hermostoa, jolloin ihminen tuntee itsensä valppaaksi ja jopa ylivilkkaaksi. Tämä on kuitenkin väliaikainen vaikutus.

Juusto

Myös kypsytetyt kovat juustot voivat aiheuttaa päänsärkyä. Ne sisältävät paljon tyramiinia, aminohappoa, joka muodostuu juuston kypsymisprosessin aikana. Tyramiini vaikuttaa hermostoon ja kouristaa verisuonia. Ensin ne supistuvat voimakkaasti, sitten rentoutuvat – tämä aiheuttaa päänsärkyä.

Banaanit

Toinen odottamaton päänsäryn aiheuttaja on banaani. Se, kuten juustokin, sisältää paljon tyramiinia, joka aiheuttaa päänsärkyä ihmisille, jotka ovat herkkiä tälle aineelle. Ylikypsissä banaaneissa, joissa on mustia täpliä, uskotaan olevan enemmän tyramiinia kuin kypsymättömissä hedelmissä.

Suklaa

Suklaa sisältää useita aineita, jotka voivat aiheuttaa päänsärkyä: kofeiinia, tyramiinia ja fenyylietyyliamiinia. Migreenistä kärsivät ihmiset ovat erityisen herkkiä näille. On myös otettava huomioon, että yleensä makeiset voivat aiheuttaa päänsärkyä. Ne nostavat voimakkaasti verensokeria. Kun sokeripitoisuus laskee, monet kokevat päänsärkyä .

Jäätelö

Jäätelön syöminen voi aiheuttaa kipua pään etuosassa ja ohimoilla. Ei tiedetä tarkalleen, miksi näin tapahtuu. Tutkijat arvelevat, että kylmä vaikuttaa siten suussa oleviin lämpötilaherkkiin hermoihin ja verisuoniin.

Makkarat ja herkut

Nitraatteja, nitriittejä ja muita elintarvikelisäaineita käytetään usein makkaroiden, nakkimakkaroiden ja herkkujen valmistuksessa. Niitä lisätään, jotta valmiit tuotteet olisivat aromikkaita, niiden maku pysyisi täyteläisenä ja ne säilyisivät pidempään. Niillä on verisuonia supistava vaikutus, ja kun tämä vaikutus lakkaa ja verisuonet normalisoituvat, esiintyy päänsärkyä.

Sitrushedelmät

Mandariinit, appelsiinit, sitruunat ja greipit voivat myös aiheuttaa päänsärkyä. Sitrushedelmissä esiintyvä yhdiste soktopamiini on yhdistetty. Sitä on myös erityisen runsaasti kitkerissä hedelmissä. Suurina annoksina se nostaa verenpainetta, johon liittyy usein päänsärkyä.

Pähkinät ja siemenet

Pistaasipähkinöiden, manteleiden, cashewpähkinöiden ja auringonkukansiementen ystävät voivat myös kokea selittämätöntä päänsärkyä. Sen aiheuttaa aminohappo fenyylialaniini, joka jännittää verisuonia. Kuten mikä tahansa tuote, pähkinät ovat terveellisiä kohtuudella.