Näillä kukilla saat puutarhasi näyttämään hyvältä pienellä vaivalla – ja pidät hyttyset loitolla

 

Suomalaiset vannovat tänä kesänä kesäkukkien nimeen, jotka tekevät pihasta näyttävän ja helpon näköisen – hyttyskarkotusta unohtamatta.

Lue tiivistelmä

Tiivistelmä on tekoälyn tuottama ja ihmisen tarkistama.

Suomalaiset suosivat perinteisiä kesäkukkia, kuten pelargonioita ja petunioita.

Uusia trendikukkia ovat runsaasti kukkivat köynnökset.

Helppohoitoisuus ja hyönteisiä hylkivät ominaisuudet ovat tärkeitä valintaperusteita.

Kesäkukkien hoidossa on tärkeää valita sopiva kasvupaikka ja ruukku sekä huolehtia riittävästä kastelusta ja lannoituksesta.

Kesällä monet ihmiset haluavat puutarhassaan värikkäitä kukkia. Suomalaisten kestosuosikkeihin kuuluvat vuodesta toiseen pelargonia, hortensia ja petunia.

Vanhojen suosikkien rinnalle on tullut uusia suosikkeja. Erityisen trendikkäitä tänä kesänä ovat erilaiset runsaasti kukkivat kesäkasvit, kuten maljakko-köynnös ja mustasilmä-sanna erivärisine kukkineen, puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio Kekkiläisistä raportoi.

Myös tavarataloketju Rusta on huomannut myynnin kasvaneen erityisesti maljakoiden ja suurilehtisten murattipuiden osalta.

– Ne ovat tulleet jäädäkseen suomalaisiin pihoihin, sanoo Rustassa kasvihankinnoista vastaava tuotepäällikkö Virpi Kaikula sanoo.

Suomen suhteellisen lyhyen kesän vuoksi ihmiset etsivät nopeaa ja helppoa tapaa saada kukkia puutarhaan.

– Haluat jotain, joka näyttää heti hyvältä. Riippuruukkuun istutettu köynnöskasvi on nopea tapa lisätä pihaan sekä näyttävyyttä että yksityisyyttä, Kaartokallio sanoo.

Toinen tapa saada kukat näyttämään houkuttelevammilta on ostaa ne tavallista suurempiin ruukkuihin, jolloin ne pääsevät kasvamaan ja kukkimaan runsaammin.

 

 

Runsaasti kukkia sisältävät maljakkoköynnökset ovat tänä kesänä erittäin suosittuja.

Näytetään Visuaalisen ilmeen lisäksi kesäkukkien on oltava helppohoitoisia. Monet valitsevat puutarhaansa ja pihalleen kasveja, joiden tiedetään aiempien kokemusten perusteella viihtyvän puutarhassa.

Puutarhan kesäkukkakokoelmaan on tulossa uusia värejä, jotka tuovat vaihtelua.

Juuri nyt pastellisävyt, kuten persikka ja vaalea lila, ovat trendikkäitä. Hillittyjen pastellivärien ohella myös kirkkaat värit ovat suosittuja.

Kaikulan mukaan selkeät, kirkkaat värit ovat erityisesti nuorempien asiakkaiden suosiossa. Vanhemmat ihmiset taas suosivat voimakkaita värejä ja vaaleanpunaista.

 

Mustasilmäinen Susanna sopii terassin seinille, parvekkeille ja kukkaruukkuihin. Se kasvaa parhaiten auringossa tai puolivarjossa.

 

Black-eyed Susanna sopii terassiseinille, parvekkeille ja ammeisiin. Se kasvaa parhaiten auringossa tai puolivarjossa.

Retrokukka on palannut puutarhaan

Fiksuimmat viherpiipertäjät valitsevat kukkaistutuksiinsa myös kasveja, jotka karkottavat ei-toivottuja hyönteisvierailijoita. Hyönteisiä karkottavat kasvit ovat jatkuva kyselyn kohde kukkakaupoissa.

– Ajatus istuttaa puutarhaan ja viljelylaatikoihin kasveja syöviä hyönteisiä karkottavia tai hämääviä kasveja on nyt selvästi saanut jalansijaa, kertoo Kaartokallio Kekkilästä.

Tuholaisten karkottamisen kannalta samettilehti on suomalaisten keskuudessa erityisen suosittu. Keltaisen, oranssin ja punaisen eri sävyissä kukkiva verkkokukka on noussut uuteen suosioon kirkkaiden värien yleistyessä.

 

Retrokukkana tunnettu samettikukka on nykyään yleinen näky suomalaisissa puutarhoissa.

 

Retrokukaksi kutsuttu samettikukka on nykyään yleinen näky suomalaisissa puutarhoissa.

Muut suosittuja tuoksuvia kukkia ovat mm. tuoksu- ja enkelipersilja, jonka sitruunaisen tuoksun ajatellaan karkottavan hyttysiä. Tuoksuva enkelipersilja kestää myös hyvin monia sääolosuhteita.

Lue lisää: Hyttysten vihaama haju – nämä puutarhakasvit pitävät hyttyset loitolla

Lisäksi kesäkukkaruukuissa voi nähdä erilaisia tuoksuvia yrttejä, kuten laventelia ja rosmariinia. Sen lisäksi, että nämä kasvit ovat käytännöllisiä, ne tuovat vaihtelua ja monimuotoisuutta perinteisiin kukka-asetelmiin.

– Etenkin nuoremmat asiakkaat suosivat eksoottisempia välimerellisiä kasveja, kertoo Virpi Kaikula Rustasta.

 

Enkelipersilja on tunnettu hyttyskarkotin, mutta myös helppohoitoinen ja näyttävä kesäkukka.

 

Enkelipersilja on tunnettu hyttyskarkotin, mutta myös helppohoitoinen ja näyttävä kesäkukka.

Lopuksi Kaartokallio nostaa esiin leikkokukkina tunnettujen kasvien saapumisen kesällä. Tällä hetkellä moni viherharrastaja istuttaa pihalleen muun muassa daalian, snapdragonin ja zinnian taimia.

Vältä nämä sudenkuopat

Jotta vastikään ostetut kesäkukat eivät haalistuisi ennen kuin ne ovat alkaneetkaan, on muutama asia muistettava, kun ostat ja hoidat kasveja.

Tärkein ohje on valita puutarhaan tai parvekkeelle vain sellaisia kasveja, jotka sopivat paikkaan. Pelargoniumit vaativat runsaasti valoa, kun taas verijuuri ja lumikellot viihtyvät parhaiten puolivarjossa. Samettikukkia sen sijaan ei haittaa, vaikka kesällä paahtaisi.

Lue lisää: 4 varmaa kesäkukkaa valoon ja varjoon – näin saat ne kukkimaan koko kesän ajan

Toinen yleinen kompastuskivi on liian pieni ruukku, johon ei mahdu tarpeeksi vettä.

Kesäkukat kannattaa siirtää kaupallisesta ruukusta isompaan ammeeseen tai ruukkuun, mieluiten alipaineistettuun ruukkuun. Ruukun pohjassa olevaan säiliöön varastoitu vesi auttaa säätelemään kasvien vedensaantia, mikä helpottaa monien vihervarkaiden elämää.

 

Kesäkukkia myydään usein liian pienissä ruukuissa, jotka eivät säilytä paljon vettä. Siksi kukat kannattaa siirtää kotona tilavampaan ruukkuun.

 

Kesäkukkia myydään usein liian pienissä ruukuissa, jotka eivät säilytä paljon vettä. Siksi ne pitäisi siirtää kotona tilavampaan ruukkuun.

Kotipuutarhurin ei pidä myöskään unohtaa säännöllistä, viikoittaista lannoitusta.

Lue lisää: Ammattilainen varoittaa suurimmasta virheestä kesäkukkien kanssa: ”On selvää, että kukka ei kuki

Tärkein tekijä kasvin elinkaaressa on riittävä kastelu. Kesällä kukat kannattaa kastella joko aikaisin aamulla tai illalla.

Puutarhassa olevat kasvit voivat hyötyä sadevedestä, mutta jos kasvatat kukkia parvekkeella, sinun kannattaa investoida alakasteluruukkuun, jolla voit säädellä ja tasapainottaa kasvien vedensaantia.