Miten leikata laakerinlehtiä: milloin, miksi ja miten leikata laakerinlehti oikein?

Laakerinlehti on meille kaikille tuttu mauste. Sen erehtymätön aromi on korvaamaton joissakin ruokalajeissa. Sitä voidaan kasvattaa sekä sisällä että ulkona. Se tarvitsee säännöllistä leikkaamista osana hoitoaan. Milloin ja miten?

Laakerinlehti on tunnettu mauste, joka on peräisin ikivihreästä laakeripensaasta. Meidän alueellamme laakerinlehteä voi kasvattaa kotona ruukussa tai ulkona sängyssä vaatimattomana ja antoisana kasvina. Kuten mikä tahansa kasvi, se tarvitsee kuitenkin perusolosuhteet ja huolenpidon kasvaakseen hyvin. Tähän kuuluu säännöllinen leikkaaminen useista syistä.

Milloin laakerinlehdet leikataan

Laakerinlehti on leikattava säännöllisesti. Se on suositeltavaa tehdä maaliskuun ja elokuun välisenä aikana. Tämä tekee kasvista paksumman ja latvuksesta paljon tiheämmän. Yksinkertainen nyrkkisääntö on, että ulkona kasvatettuja laakerinlehtiä tulisi karsia kaksi kertaa vuodessa tiheyden lisäämiseksi, ja sitten niitä voidaan tietenkin karsia tarpeen mukaan myös keittiökäyttöä varten.

Laakerinlehtien leikkaaminen ja muotoilu

Kasvi voidaan muotoilla minkä kokoiseksi ja muotoiseksi tahansa. Voimme luoda jopa tehokkaan puun. Sitten sitä on leikattava säännöllisesti, jotta se pysyy tiheänä ja halutun muotoisena. Luomme kukan kiertämällä laakerinlehden oksia yhteen. Sitä ennen oksista on kuitenkin poistettava suurin osa lehdistä, jotka voidaan kuivata ja säilöä. Jätä noin 3 lehteä vain päältä.

Ajan mittaan yksittäiset lehdet kasvavat yhteen muodostaen tehokkaan rungon, jossa on kruunu. Varsi on sidottava tukeen, jotta se pysyy pystyssä. Kasvi voidaan myös muotoilla pensasmaiseksi palloksi tai pyramidiksi. Se kasvaa nopeasti, mikä peittää virheet, joita voimme tehdä, jos leikkaamme epätarkasti.

Oikea leikkaus voi olla piristysruiske

Jos huomaat, että lehdet ovat ruskettuneet huomattavasti, se on yleensä merkki siitä, että kasvin yläosa on kuollut. Lopputalvesta kasvi kannattaa leikata niin, että runko jää noin 10 cm korkeaksi.. Oikea leikkaus yhdistettynä riittäviin ravinteisiin voi kirjaimellisesti herättää laakerinlehden henkiin.

Sadonkorjuun ja kuivauksen säännöt

Laakerinlehtiä korjataan jatkuvasti. Kuivausta varten korjataan kuitenkin vain kaksivuotiaat kasvit. Sadonkorjuun yhteydessä on varmistettava, että varsi ei jää kokonaan paljaaksi. Tehokkain käyttötapa on käyttää lehdet, jotka leikataan pois kasvia leikattaessa. Kuivaus on suoritettava enintään 30 °C:n lämpötilassa ja varjoisassa paikassa. Säilytä kuivatut lehdet tiiviisti suljetussa lasiastiassa.