Syö tätä, niin huuhtelet saostumat pois valtimoista. Et tiedä, mitä se on.

Ravitsemusterapeutti Bartek Kulczynski valmistelee mielellään luentoja YouTube-seuraajilleen. Tällä kertaa hän puhui aiheesta lisukkeet, joihin kannattaa tarttua, sillä ne tarjoavat monia terveyshyötyjä. Niitä hän löysi aika monta. Jotkut niistä ovat hyvin tunnettuja, toiset vähemmän. Varmista, että niitä on ruokavaliossasi tarpeeksi usein. Jos ei ole, se on helppo muuttaa.

Asiantuntijat listaavat usein tuotteita, joihin ateriamme tulisi perustua. Tiedämme jo, että vihannekset ja hedelmät ovat terveellisiä. Tiedämme myös, millainen liha, puuro tai pasta on parasta. Nyt tunnettu ravitsemusasiantuntija Bartek Kulczyński on kuitenkin keskittynyt lisukkeisiin, sillä ne eivät ole yhtään vähemmän tärkeitä. Voit helposti sisällyttää ne ruokavalioosi, kun valmistat aterioita. Ja hyödyt voivat olla valtavat.

Mausteet ovat eturintamassa

Käytämme mausteita joka päivä. Useimmiten tartumme tietysti suolaan ja pippuriin, mutta ravitsemusterapeutti luettelee muutamia muitakin käyttöideoita.

Kynsi – ne auttavat alentamaan glukoosipitoisuutta, ovat tulehdusta ehkäiseviä ja niillä on suojaava vaikutus vatsaan, maksaan ja munuaisiin. Tähän aikaan vuodesta niitä on erityisen hyvä lisätä kompotteihin tai kakkuihin. Ne ovat myös hyvä lisä kastikkeisiin. Helpoin tapa? Jauha ne ja käytä niitä kahvin tai teen ainesosana.

Rosmariini – sen tapauksessa Kulczynski keskittyi sen syöpää ehkäiseviin vaikutuksiin. Hän korosti myös, että se parantaa muistia, lievittää stressiä ja helpottaa nukahtamista. Se täydentää hyvin kalaa, vihanneksia ja lihaa. Myös sen infuusiota kannattaa juoda.

Timjami – sillä on voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia. Se rauhoittaa myös hengitystieongelmia, minkä vuoksi sitä on usein siirapeissa. Se sopii erinomaisesti keittoihin, salaatteihin ja lihaan.

Kurkuma – ravitsemusterapeutit mainitsevat sen usein luennoillaan. Tällä mausteella on voimakas tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Se sopii erinomaisesti itämaisten ruokien maun parantamiseen ja se sopii myös juomiin.

Entä mitä juoda?

Suosituimmat juomat ovat musta tee ja kahvi. Asiantuntija kehottaa olemaan unohtamatta kahta muuta. Mitä ne ovat?

Matcha – selvästi terveellisin vihreä tee. Sillä on suotuisa vaikutus aivotoimintaan, ehkäisee dementiaa, sydänsairauksia. Sen maku on kuitenkin spirulinan tavoin hyvin voimakas. Sitä kuvataan usein katkeransuloiseksi. Sitä voi juoda tai lisätä jälkiruokiin, kuten juustokakkuihin, mutta myös cocktaileihin ja limonadeihin.

Kaakao – tunnemme tämän juoman lapsuudestamme ja unohdamme sen usein. Sillä on hyvä vaikutus verenkierron parantamiseen, ehkäisee sydänsairauksia. Sen etuna on myös hyvä vaikutus aivoihin ja masennuslääkkeellinen vaikutus. Yksi ruokalusikallinen kaakaota päivässä riittää. Sen voi valmistaa veden, maidon tai kasvisjuomien kanssa.

Pienet välipalat

Jotain naposteltavaa? Tohtori Kulczynski ehdottaa karpaloita. Pellavansiemeniä tai pähkinätahnaa voi myös lisätä jogurttiin.

Kuivatut karpalot – on tärkeää valita sellaiset, joihin ei ole lisätty sokeria. Ne sisältävät ainesosia, erityisesti voimakkaita antioksidantteja, jotka parantavat verenkiertoa ja verenkiertoa sekä parantavat aivotoimintaa ja alentavat verenpainetta. Ravitsemusterapeutti tunnusti, että hän on syönyt myös munakokkelia karpaloiden kanssa ja nauttinut siitä. Hän suositteli myös karpaloiden ja porkkanoiden yhdistämistä salaattiin.

Pellavansiemenet – tämä on edullinen tuote, mutta sillä on monia etuja. Siemenissä on runsaasti fytoestrogeeneja ja kuitua. Niillä on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia. Ne voivat jopa auttaa maksan steatoosiin, joka ei johdu alkoholista. Ihanteellista on syödä 2-3 ruokalusikallista siemeniä päivässä. Ne sopivat hyvin keittojen, puurojen, jogurtin ja salaattien lisukkeeksi.

Saksanpähkinätahna – se on parasta valmistaa itse saksanpähkinöistä, joihin on lisätty hieman öljyä. Tämä tahna sopii erinomaisesti sydämen vahvistamiseen, sillä se parantaa verisuonten toimintaa. Pähkinät parantavat myös aivojen toimintaa ja ehkäisevät masennusta. Tahna sopii myös voileipiin tai pastaan sekä pannukakkuihin, salaatteihin ja puuroon. Suositeltu annos on enintään 1,5 ruokalusikallista päivässä.

Jauheena

Nämä kaksi tuotetta ostetaan jauheena. Tämä tekee niistä helppokäyttöisiä.

Inuliini – on monien vihannesten, kuten maa-artisokan, sipulin tai sikurin, ainesosa. Sitä voi ostaa jauheena, joten sitä on helppo lisätä esimerkiksi juomiin, mehuihin, smoothieihin ja jopa kahviin tai teehen. Sen maku on hieman makea. Se ravitsee ruoansulatuskanavan hyödyllisiä bakteereja ja mahdollistaa kaikkien ravintoaineiden paremman imeytymisen. Se myös alentaa glukoosipitoisuutta. Sopiva annos on 2-4 teelusikallista päivässä.

Spirulina – on jauhemainen mikrolevä. Se voi alentaa verenpainetta, triglyseridejä ja sokeriarvoja. Sen vaikutukset ovat monipuoliset. Sillä on kuitenkin voimakas merellinen maku, joka ei varmasti ole kaikkien mieleen. Sitä voi lisätä kasvis- ja hedelmäcocktaileihin.

Keittiön kaapissa

Ravitsemusterapeutti Kulczynski luottaa näihin tuotteisiin. Ne ovat terveellisiä ja osoittautuvat hyödyllisiksi monien ruokien valmistuksessa.

Tomaattisose – on loistava, tiivistetty lykopeenin lähde. Tämä ainesosa suojaa meitä sepelvaltimotaudilta ja muilta sydän- ja verisuonitaudeilta. Lisäksi se saa ikääntymisprosessin etenemään hitaammin. Sen käyttötarkoitukset ovat tunnettuja, keitoista tahnoihin ja kastikkeisiin.

Omenaviinietikka – erinomainen tuote ihmisille, joilla on kohonnut sokeripitoisuus. Se alentaa sitä tehokkaasti. Salaattikastikkeiden pitäisi olla pohjana.

Ekstra-neitsytoliiviöljy – täydentää terveyttä edistävien ravintolisien luetteloa. Se on monipuolinen ja sillä on monia käyttötarkoituksia keittiössä. Sen ominaisuuksia kannattaa hyödyntää erityisesti verenkierto-ongelmissa, sillä se vahvistaa ja tiivistää verisuonia. Se sopii salaatteihin, paistamiseen, keittoihin ja jopa kakkuihin.