Onko terveellistä keittää vettä vedenkeittimessä toisen kerran? Asiantuntija yllättää sinut

Keitämme vettä useita kertoja tai jopa useita kymmeniä kertoja päivässä. Emme yleensä edes laske, kuinka usein vedenkeitin on päällä ja kuinka paljon vettä käytämme. Usein keitämme liikaa vettä ja joko kaadamme sen viemäriin tai keitämme sen jonkin ajan kuluttua uudelleen. Onko tässä tavassa järkeä?

Kaikki tietävät, että vesi on keitettävä, muuten siitä voi olla vakavaa haittaa. Mutta entäpä veden keittäminen uudelleen? Monien mielestä se on täysin ok. Toiset taas väittävät, että tällainen vesi sisältää terveydellemme haitallisia aineita, jotka syntyvät nesteen sakeutumisesta. Kuka on oikeassa väittelyssä keitetystä vedestä?

Tämä teoria syntyi vuonna 2015 ja levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa. Kaikki kiitos ”syöpää aiheuttavan veden sakeuttamisen” ja Julie Harissonin mielipiteen, joka julkaisi tutkielmansa The Sun -lehdessä. Tämän mielipiteen edistäjä ei ole kemian tai lääketieteen asiantuntija, vaan hän on kiinnostunut vaihtoehtoisista tavoista hoitaa ihmisiä. Hän on vapaaehtoisesti julkaissut neuvojaan sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuillaan, jotka ovat tällä hetkellä myynnissä.

Hänen mukaansa keitetty vesi aiheuttaa syöpää, neurologisia sairauksia sekä endokrinologisia ja gynekologisia sairauksia ja vaikuttaa hedelmättömyyteen. Nainen teoretisoi, että kemikaalit alkavat ”keskittyä” vedenkeittimeen kiehumisen aikana. Mielenkiintoista on, että niitä olisi pitänyt olla paljon vähemmän ennen veden kiehumista kuin kiehuvassa vedessä, jonka oletetaan olevan tappavaa haihtumisen jälkeen.

Faktoja vedenkeitinvedestä

Luotettavat lähteet ja asiantuntijat eivät vahvista teoriaa tappavasta kiehuvasta vedestä. Jokainen meistä voi itse todeta, jos keittää vedenkeitinvetensä ennen ja jälkeen keittämisen. Vesi ei ala sakeutua, minkä vahvistaa se, että se ei nouse eikä laske. Tästä syystä Julie Harrisonin teoria on ristiriidassa tieteen peruslakien kanssa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että veden keittämisellä muovisessa vedenkeittimessä ei olisi seurauksia.

Mikromuovit aiheuttavat valtavan riskin, ja tieteelliset tutkimukset todistavat niiden kielteisen vaikutuksen terveyteemme. Niitä esiintyy hyvin usein pohjavedessä tai seisovassa vedessä, jota löytyy kotipuutarhoissa kaivojen muodossa. Tilanne on aivan toinen kaupungeissa, joissa vesi toimitetaan kotitalouksiin hanoista.

Hiukkasten saastuttaman veden säännöllinen nauttiminen ilman asianmukaista käsittelyä tai suodattimia aiheuttaa mikromuovien kerrostumista elimistöön ja jopa aivoihin. Terveysongelmia voi syntyä hyvin helposti, mutta riskiä ei kannata ottaa. Myös muovinen vedenkeitin voi aiheuttaa mikromuovien joutumista kiehuvaan veteen. Tästä syystä se kannattaa korvata lasi- tai posliinivedenkeittimellä.