Istuta nämä kasvit samaan paikkaan, josta keräät valkosipulia ja sipulia.

Kun suunnitellaan vihannesten viljelyä puutarhassa, on otettava huomioon muutakin kuin kunkin lajin maaperä- tai kasvupaikkavaatimukset. Tärkeää on myös risteyttäminen eli toisiinsa sopivien kasvien valitseminen sekä viljelykierto.

Viljelykierto on järjestys, jossa kasvit istutetaan ja kylvetään peräkkäin. Sillä on suuri vaikutus sadon onnistumiseen, joten jos haluat runsaan sadon ja runsaita vihanneksia, tarkista, mitkä lajit tulisi sijoittaa sänkyyn peräkkäin. Tänään tarkastelemme kasveja, jotka kannattaa istuttaa valkosipulin ja sipulin jälkeen.

Miksi viljelykierto on niin tärkeää?

Ennen kuin siirrymme keskustelemaan siitä, mitkä lajit kasvavat terveellisesti sängyssä valkosipulin ja sipulin jälkeen, tarkastellaan viljelykierron merkitystä. Se on tärkeää kahdesta syystä – tuholaisten hyökkäysten estämiseksi ja maaperän ravinnepitoisuuden vuoksi.

Tietyssä paikassa kasvavat kasvit kuluttavat maaperästä joitakin aineita ja rikastuttavat sitä toisilla ainesosilla. Siksi vihanneksia istutettaessa ja kylvettäessä on kiinnitettävä huomiota niiden ravinnevaatimuksiin sekä sen kerroksen syvyyteen, jossa ne kasvavat.

Toinen asia koskee tiettyjä lajeja uhkaavia tauteja ja tuholaisia. Älkäämme kasvattako vihannesta toisensa jälkeen tietyssä paikassa. Kiertämällä viljelyä haitalliset hyönteiset ja taudinaiheuttajat eivät leviä uusiin kasveihin. Sama pätee valkosipulin ja sipulin viljelyssä – niiden sadonkorjuun jälkeen on hyvä istuttaa sänkyyn muita vihanneksia.

Milloin aloittaa istutus valkosipulin ja sipulin jälkeen?

Sipulit ja valkosipulit kylvetään ja istutetaan kahtena ajankohtana – syksyllä ja keväällä – ja näiden vihannesten sadonkorjuupäivät vaihtelevat vastaavasti. Syksyllä maahan istutetut talvilajikkeet korjataan kesäkuussa, kun taas keväällä kylvetyt lajikkeet korjataan noin kaksi kuukautta myöhemmin.

Kun ruohosipulin ja valkosipulin lehdet alkavat kellastua, kuivua ja kuihtua, se on merkki siitä, että vihanneksemme ovat valmiita korjattaviksi. Sipulin ja valkosipulin jälkeen on aika vaihtaa vihannespuutarhassa. Kannattaa hyödyntää puutarhassa oleva vapaa tila, joka hyödyttää muita kasvilajeja. Mitkä niistä erityisesti?

Mitä istuttaa sipulin jälkeen, mitä kylvää valkosipulin jälkeen?

Kuten mainitsimme, älä istuta valkosipulia ja sipulia samaan paikkaan. Päinvastoin, muut kasvit menestyvät hyvin tässä sängyssä, mutta kylvöajankohta on tärkeä. Riippumatta siitä, korjataanko valkosipuli ja sipuli kesäkuussa vai elokuussa, älä kuitenkaan istuta samaan paikkaan kasveja, joilla on pitkä kasvukausi, sillä ne eivät ehdi kasvaa lyhyessä ajassa.

Kun valkosipuli ja sipulit on korjattu kesäkuussa, voidaan kylvää punajuurta (sekä punajuurta että lehtisalaattia), pekingin kaalia ja rucolaa, salaattia, retiisiä ja maissisalaattia. Porkkanoita, persiljanlehtiä sekä lehtikaalia, fenkolia ja kikherneitä voidaan myös lisätä sänkyyn.

Myöhempiä satoja varten heinä- ja elokuussa voidaan valkosipulin ja sipulin jälkeen kylvää papuja, härkäpapuja ja herneitä, jotka rikastuttavat maaperää typellä. Kurpitsaa, kesäkurpitsaa ja kukkakaalia voi myös istuttaa heinäkuussa, ja sen jälkeen tomaatteja ja kurkkuja sekä selleriä, piparjuurta ja perunoita, jotka korjataan syksyllä.

Vielä myöhemmin – elokuussa – voi sipulin ja valkosipulin sijaan kylvää vihanneksia, joilla on lyhyt kasvukausi, kuten pinaattia, retiisiä, rucolaa, salaattia tai tilliä.