Purukumissa ja jopa hammastahnassa esiintyvä yleinen makeutusaine, joka liittyy aivohalvauksen ja sydänkohtauksen riskin kaksinkertaistumiseen.

European Heart Journal -lehdessä julkaistussa tuoreessa tutkimuksessa on paljastunut, että ksylitoli – makeutusaine, jota käytetään yleisesti esimerkiksi purukumissa ja hammastahnassa – saattaa lisätä sydänsairauksien ja aivohalvauksen riskiä. Yhdysvalloissa sijaitsevan Cleveland Institute for Medical Research -instituutin sydän- ja verisuonitautien diagnostiikka- ja ehkäisykeskuksen tutkijaryhmän kehittämässä tutkimuksessa pyrittiin selvittämään, mitkä analysoidun näytteen veressä esiintyvät aineet ja kemialliset yhdisteet aiheuttavat suuremman riskin sydän- ja verisuonitautien kehittymiselle. Tutkimuksen johtopäätökset osoittivat, että tämän vähäkalorisen makeutusaineen nauttiminen voi lisätä aivohalvauksen ja sydänsairauksien riskiä jopa kaksinkertaiseksi ja jopa johtaa kuluttajan kuolemaan, jos sitä nautitaan liikaa.

Tutkimusta varten analysoitiin yli tuhat verinäytettä ja tutkittiin ksylitolin kulutuksen vaikutuksia elimistöön. ”Annoimme terveille vapaaehtoisille tyypillistä ksylitolia sisältävää juomaa nähdaksemme, kuinka korkealle tasot nousisivat, ja ne nousivat 1000-kertaisiksi. Kun syö sokeria, glukoositaso voi nousta 10 tai 20 prosenttia, mutta se ei nouse tuhatkertaiseksi”, selitti Stanley Hazen, yksi tutkimuksen tekijöistä instituutin antamassa lausunnossa.

Tutkimus paljasti, että tämän makeutusaineen liiallinen määrä veressä johtaa veren hyytymisprosessin nopeutumiseen, mikä voi johtaa sydänkohtauksista ja aivohalvauksista vastuussa olevien hyytymien muodostumiseen. ”Verihiutaleissamme on reseptori, jota emme vielä ymmärrä, joka tunnistaa tämän molekyylin ja antaa verihiutaleille signaalin, joka lisää hyytymisen todennäköisyyttä. Makuaistimme eivät pysty erottamaan sokerin ja muiden makeutusaineiden rakenteita toisistaan, mutta verihiutaleemme pystyvät”, Hazen sanoo.

Ksylitolin negatiivisten vaikutusten lisäksi tutkijat tunnistivat myös toisen makeutusaineen – erytritolin – joka aiheuttaa samanlaisia riskejä sydän- ja verisuonijärjestelmälle. Sama tutkijaryhmä oli jo aiemmin ollut mukana samantyyppisessä – vuonna 2023 julkaistussa – tutkimuksessa, jossa erytritolin käyttö yhdistettiin näihin patologioihin. Viime vuoden helmikuussa julkaistu tieteellinen tutkimus paljasti, että sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riski kaksinkertaistui ihmisillä, joiden veressä oli suuria erytritolipitoisuuksia.

Mitä ksylitoli on?

Ksylitoli on sokerin kaltainen vähäkalorinen makeutusaine, jota käytetään laajalti sokerittomien purukumien, hammastahnojen, eliksiirien ja siirappien valmistuksessa sekä elintarvikkeissa, kuten leivonnaisissa, kastikkeissa – kuten ketsupissa – maapähkinävoissa, vanukkaissa ja muissa.

Tätä makeutusainetta esiintyy luonnostaan myös sellaisissa elintarvikkeissa kuin kukkakaali, munakoiso, salaatti, sienet, pinaatti, luumut, vadelmat ja mansikat. Näissä elintarvikkeissa esiintyvän määrän ei kuitenkaan pitäisi riittää aiheuttamaan kielteisiä vaikutuksia sydän- ja verisuonijärjestelmään. ”Jos teet laskutoimituksen, tarvitaan kirjaimellisesti tonni hedelmiä vastaamaan diabeetikon keksiä, jossa saattaa olla yhdeksän grammaa ksylitolia, mikä on tyypillinen määrä etiketissä”, Hazen selitti.

Luonnollisena makeutusaineena myytävä ksylitoli ei kuitenkaan nosta verensokeria, minkä vuoksi monet ammattijärjestöt suosittelevat näiden aineiden käyttöä sokerin korvikkeena lihavilla, diabeetikoilla tai esidiabeetikoilla glykeemisten tasojen hallitsemiseksi. ”Diabeteksen riskiryhmään kuuluvat ihmiset ovat kuitenkin kaikkein alttiimpia hyytymistapahtumille. Kohdennamme väärät ihmiset”, Hazen sanoi.