Punkit olivat vain ennakkovartija: kesän tuholaisten saapuminen aikaistui huomattavasti.

 

Leuto talvi ja aikainen lämpö ovat johtaneet tuholaisten aikaiseen ilmaantumiseen. Tämän vuoksi on ollut tarpeen aloittaa torjuntatoimenpiteet useita torakkalajeja vastaan jo huhtikuun alussa tavanomaisen kesäkuun sijasta.

 

”Tuholaisten torjuntakausi on jo muutaman vuoden ajan pidentynyt, ja tämä vuosi 2024 jatkaa tätä kauden lyhenemisen suuntausta”, sanoo Andreu Garcia, Katalonian ympäristöterveysyritysten liiton (ADEPAP) varapuheenjohtaja ja tiedottaja. ”Tuholaisia on läsnä useampana kuukautena vuodesta”, hän lisää.

Garcia selittää myös, että ”lämpötilojen nousu kiihdyttää lajien biologista kiertoa, mikä johtaa lisääntymiseen ja yksilöiden määrän kasvuun”. Lisäksi ”resistenssi biosidituotteille tekee tuholaisista yhä runsaampia”, hän toteaa lopuksi.

Suuri tuholainen: torakat

”Olemme taistelleet viemäritorakoita vastaan jo yli kahden kuukauden ajan, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että niitä esiintyy edelleen suuria määriä tänä kesänä”, Garcia paljastaa. Suuri, ruskea amerikkalainen torakka on yleisin. On myös itämaisia torakoita (mustia, taantuvia) ja saksalaisia torakoita, jotka ovat pienempiä ja yleisiä keittiöissä ja ravintoloissa.

 

Tiikerihyttynen: sopeutuu kuivuuteen.

Kuivuudesta ja vesihädästä huolimatta tänä kesänä on tulossa tiikerihyttysen (Aedes albopictus) vitsauksia, joiden ilmaantuminen alkoi huhti-toukokuun lopun sateiden jälkeen. ”Vaikka sateet ovat vähäisiä, tiikerihyttynen käyttää hyväkseen ihmisen toimintaa, sillä se tarvitsee vain pieniä vesikertymiä lisääntyäkseen”, Garcia kertoo.

Tavallinen hyttynen (Culex pipiens) ilmestyy runsaammista sateista riippuen, keskittyen alueille, joilla on suuria vesistöjä lähellä jokia, järviä tai lammikoita, joissa on riittävä virtaus. Molemmat hyttyslajit ovat taudinlevittäjiä.

Luteet: matkailun vitsaus

Lisääntynyt kesämatkailu ja kansainvälinen liikkuvuus lisäävät luteiden (Cimex lectularius) todennäköisyyttä. Näitä vaatteissa ja matkalaukuissa kulkeutuvia hyönteisiä on Garcian mukaan vaikea hävittää.

 

Entä punkit?

Hyalomma lusitanicum -punkkipesäkkeitä on havaittu Barcelonan ja Tarragonan kaupunkien lähialueilla. Tämä laji voi jahdata isäntäänsä, toisin kuin muut, jotka odottavat kasvillisuudessa. Vaikka jotkin punkit voivat levittää taudinaiheuttajia, Garcia vakuuttaa, että ”yksikään tämän lajin Kataloniassa analysoiduista yksilöistä ei ollut Krimin-Kongon hemorragisen kuumeen viruksen kantaja”.

Rotat: sitkeä tuholainen

Viemäriviemäreissä yleinen harmaa rotta kaivautuu myös likaisille alueille, joutomaille ja raunioille. Musta rotta, joka on yleisempi maaseudulla, esiintyy yhä useammin kaupunkialueilla, ja se kiipeilee seiniä ja johtoja pitkin rakennuksiin.

Uusia lajeja, joista voi tulla tuholaisia

Ilmastonmuutos ja globalisaatio ovat tuoneet Kataloniaan uusia hyönteislajeja, joista voi tulla tuholaisia. Merkittävimmät niistä ovat:

 

Ruskeakantainen torakka (Supella longipalpa): sitä esiintyy jo Kataloniassa, ja sen tartuntojen odotetaan lisääntyvän tulevina vuosina.

Turkistanin torakka (Blatta-Shelfordella lateralis): asustaa rakennusten lähellä ja saattaa syrjäyttää itämaisen torakan.

Keltaisen kuumeen hyttynen (Aedes aegypti): yksilöitä on jo löydetty Espanjasta, ja se on tautien levittäjä, jolla on taipumusta päästä koteihin.