Juotko kahvia illallisen jälkeen? Älä – Pippa Laukka selittää miksi.

Sisätautilääkärinä Esa Soppi sanoi viikonloppuna Aamu Suomessa -ohjelmassa, että raudanpuutetta voitaisiin pitää jo kansansairautena.

Miten rautaa sitten voisi saada ravinnon kautta? Liha ei suinkaan ole ainoa raudan lähde, ja kasvissyöntiäkin voi syödä, muistutti liikunta-asiantuntija ja tv-persoona. Pippa Laukka Aamu Suomessa.

”Täysjyväviljatuotteet sisältävät puolet enemmän rautaa kuin punainen liha”

Tärkeintä on Laukan mukaan kokonaisruokavalio.

– Täysjyväviljatuotteissa on itse asiassa puolet vähemmän rautaa kuin punaisessa lihassa. Liha on aika hyvä raudan lähde, erityisesti hemiraudan, joten se imeytyy todella hyvin.

Häme-rauta on rautaa, joka imeytyy hyvin suolistossa ja sitä on saatavilla erityisesti eläintuotteista. Kasviperäinen rauta sen sijaan imeytyy huonommin.

– Tästä syystä kasvissyöjillä voi olla ongelmia raudan saannin ja anemian kanssa.

Laukaan mukaan hemirauta ja ei-hemirauta tulisi yhdistää ruokavaliossa. Kasviperäiset raaka-aineet sisältävät C-vitamiinia, joka auttaa raudan imeytymisessä.

Kahvia ei pidä juoda heti aterian jälkeen

Laukka huomauttaa myös, että tietyt elintarvikkeet estävät raudan imeytymistä. Yleinen virhe on juoda kahvia tai teetä aterian jälkeen.

– Kahvia tai teetä ei periaatteessa kannata juoda kahteen tuntiin aterian jälkeen, koska se heikentää raudan imeytymistä oleellisesti, Laukka muistuttaa ja lisää:

– Toisaalta myös viljatuotteissa esiintyvä fytaatti heikentää raudan imeytymistä ruoasta – kuten valitettavasti myös maitotuotteet.

Mitkä elintarvikkeet ovat hyviä raudan lähteitä? Katso Pippa Laukan haastattelu:




Vinkkejä ravitsevaan rautalounaaseen



8:51

Pippa Laukka antoi vinkkejä rautapitoiseen ruokavalioon.