Sisätautilääkärinä Esa Soppi sanoi viikonloppuna Aamu Suomessa -ohjelmassa, että raudanpuutetta voitaisiin pitää jo kansansairautena.
Miten rautaa sitten voisi saada ravinnon kautta? Liha ei suinkaan ole ainoa raudan lähde, ja kasvissyöntiäkin voi syödä, muistutti liikunta-asiantuntija ja tv-persoona. Pippa Laukka Aamu Suomessa.
”Täysjyväviljatuotteet sisältävät puolet enemmän rautaa kuin punainen liha”
Tärkeintä on Laukan mukaan kokonaisruokavalio.
– Täysjyväviljatuotteissa on itse asiassa puolet vähemmän rautaa kuin punaisessa lihassa. Liha on aika hyvä raudan lähde, erityisesti hemiraudan, joten se imeytyy todella hyvin.
Häme-rauta on rautaa, joka imeytyy hyvin suolistossa ja sitä on saatavilla erityisesti eläintuotteista. Kasviperäinen rauta sen sijaan imeytyy huonommin.
– Tästä syystä kasvissyöjillä voi olla ongelmia raudan saannin ja anemian kanssa.
Laukaan mukaan hemirauta ja ei-hemirauta tulisi yhdistää ruokavaliossa. Kasviperäiset raaka-aineet sisältävät C-vitamiinia, joka auttaa raudan imeytymisessä.
Kahvia ei pidä juoda heti aterian jälkeen
Laukka huomauttaa myös, että tietyt elintarvikkeet estävät raudan imeytymistä. Yleinen virhe on juoda kahvia tai teetä aterian jälkeen.
– Kahvia tai teetä ei periaatteessa kannata juoda kahteen tuntiin aterian jälkeen, koska se heikentää raudan imeytymistä oleellisesti, Laukka muistuttaa ja lisää:
– Toisaalta myös viljatuotteissa esiintyvä fytaatti heikentää raudan imeytymistä ruoasta – kuten valitettavasti myös maitotuotteet.
Mitkä elintarvikkeet ovat hyviä raudan lähteitä? Katso Pippa Laukan haastattelu:
Pippa Laukka antoi vinkkejä rautapitoiseen ruokavalioon.